top of page
Writer's pictureUHR

Špargljev kiš (quiche)

Jao, vem! Ne zgleda prav lepo. Šment, ko pa nikoli ne najdem pravega pekača za pite. Takšnega, ki bi imel lepo narezljane robove in povrhu vsega še odstranljiv obod. Saj ne, da ga že dolgo zavzeto iščem. Čakam pač na trenutek, ko me kje v trgovini butne v glavo ali kar sam od sebe pade v nakupovalno košarico. Kako zelo mi manjka se spomnim vedno šele takrat, ko bi si ga morala vzeti v roke. Ah, pustimo to! Saj bo. Tale špargljev kiš bi lahko bil lepši, težko pa tudi boljši.



Nad šparglji sem navdušena. Totalno navdušena! V sezoni potem kar ne vem, kaj vse bi iz njih pripravila. Da bo dobro, ampak da ne bo neka jed, kjer se njihov specifični okus izgubi. Torej, nekaj finega z ne preveč kombinacij okusov. Priznam pa, da so mi najboljši surovi. Dolgo nisem vedela, da so tudi takšni užitni, ampak so! Dobila sem vrečko domačih, čisto tankih in tako zelo dobrih. Skoraj logično je bilo, da se lotim kiša, ker pite vseh vrst so lahko prava poslastica. Evo, tukaj je recept za špargljev kiš.


Sestavine za krhko testo:

150 g polnozrnate pirine moke

150 g ovsene moke

(enostavno vzamem polnozrnate ovsene kosmiče in jih zmeljem v moko)

150 g kokosovega masla

pol žličke soli

9 žlic mrzle vode

Priprava krhkega testa:

Združi obe moki in ju presej v posodo. V sredini kupčka naredi luknjo in vanjo nareži hladno maslo. Dodaj sol in vse skupaj premešaj tako, da dobiš drobljivo maso. Postopoma prilivaj hladno vodo in vse skupaj na hitro zamesi v kepo krasnega krhkega testa. Za lažje delo z njim ti svetujem, da kepo sploščiš, zaviješ v prozorno folijo in za 15 minut postaviš v hladilnik.


Po 15 minutah vzemi testo iz hladilnika in ga med dvema peki papirjema razvaljaj v velikosti pekača. Pekač premaži s kokosovim maslom in s pomočjo peki papirja krhko testo previdno prestavi vanj ter ga s prsti pritisni ob dno ter robove. Testo po dnu prepikaj z vilico in peci v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 20 min.



Sestavine za nadev:

5 kom mlade čebule

500 g mladih špargljev

sol

poper

muškatni orešček

suhi mleti česen

350 g skyra

8 jajc

200 g feta sira


Priprava nadeva:

Na koščku kokosovega masla v ponvi rahlo prepraži mlado čebulo, narezano na tanke kolobarje, in mlade šparglje, narezane na približno 4 cm dolge koščke. Vršičke špargljev prihrani za po vrhu kiša. Sestavine v ponvi soli in popraj po okusu. Praženje je skoraj pri koncu takrat, ko se mlada čebula in mladi šparglji nekoliko zmehčajo. Ob koncu dodaj še žličko suhega mletega česna , dobro premešaj, odstavi s kuhalne površine in počakaj, da se nekoliko ohladi.


V posodi stepi jajca, ki jim dodaš skyr, pa tudi sol, poper in muškatni orešček. Iz hladilnika vzemi feta sir in sestavljanje se lahko prične.


Dokončanje špargljevega kiša:

Pečeno in rahlo ohlajeno krhko testo nadevaj s polovico mešanice mlade čebule in mladih špargljev. Po vrhu zelenjave nadrobi majhne koščke polovice količine feta sira in na vse skupaj zlij polovico količine mešanice jajc in skyra.


Potem naštete korake še enkrat ponovi, kiš pa na po vrhu obloži s špargljevimi vršički.

Peci 50 min pri 180°C.





Comentarii


Zadnje objave

bottom of page