top of page
Writer's pictureUHR

Zloženo kislo zelje

Ta recept je od nekod, že davno nazaj, prinesla mama in zloženka s kislim zeljem je ena izmed mojih top jedi. Ni ravno za zajtrk, je pa resnično odlična za kosilo, kakor tudi za večerjo. Sestavine so enostavne, takšne, ki jih zagotovo poznate. Priprava pa tudi ne vzame veliko časa. Jed lahko pripravite vnaprej. Počakal bo v hladilniku in jo potem pol ure pred obrokom samo še spečete. A preden se lotimo postopka, poglejmo sestavine. Te so bistvene za okus vsake jedi in tukaj se moj recept razlikuje od originalnega.



Kislo zelje – če je le mogoče uporabite domače in nikar ga prehodno preveč ne izpirajte, ampak ga le rahlo ožemite, saj je ravno okus po kislem tisti, ki da celotni jedi piko na i.

Mleto meso – to ima v mojem primeru posebno zgodbo. Uporabila sem suho zorjeno mleto angus govedino, ki je sicer že bila »zapakirana« v polpete za burgerje, a seveda to ni bila ovira. Dejstvo je, da je veliko bolj okusna kot običajni paket mletega mesa iz trgovine. Ne le zato, ker je suho zorjena, ampak tudi zato, ker je to domača Angus je zakon govedina in ker nosi oznaka izbrana kakovost. Enostavno sem polpete v tej jedi uporabila kot bi sicer katero koli drugo mleto meso, saj se ob dušenju tudi polpeti s pomočjo kuhalnice lepo razkrojijo na majhne koščke.

Ajdova kaša – je tokrat zamenjala riž iz originalnega recepta, ker je bolj zdrava in ker nanjo prevečkrat pozabimo.

Skyr – pa je zamenjal kislo smetano, ker je že pri ostalih sestavinah dovolj maščobe in je bolj preudarno, da za polivko uporabimo skyr, ki je brez maščob, obenem pa zelo bogat z beljakovinami.

Začimbe – so prav tako posebna in zelo pomembna zgodba. Tukaj včasih pademo na izpitu. In če smo za celotno jed uporabili domače in res vrhunske sestavine, bi bil skorajda greh, če ne bi bili dovolj pozorni na izbiro začimb. Te namreč lahko jed »dvignejo« ali pa jo povsem »ubijejo«. Rešitev se je pokazala sama od sebe ob enem izmed mojih obiskov v zadrugi Pomelaj. Na policah v njihovi trgovinici sem našla Zelenjavni dodatek. V njihovi kulinarični ustvarjalni delavnici pripravljajo mokrega in suhega. Sestavine enega in drugega so enake: korenček, peteršilj, pastinak, por, čebula in dodana kuhinjska sol. Pripravljeno iz domače zelenjave in res izvrstno za uporabo v vsakem gospodinjstvu, saj z lahkoto tako mokrega kot suhega uporabimo pri pripravi najrazličnejših jedi.


Pa pojdimo zdaj lepo po vrsti.


Sestavine:

1 kg domačega kislega zelja

600 g mletega govejega mesa (ali domačih suho zorjenih Angus je zakon govejih polpetov za burgerje)

300 g ajdove kaše

350 g skyra

50 g čebule

40 g domače prekajene slanine

Olivno olje

Priprava:

V kozici zavri rahlo soljeno vodo in v njej do mehkega skuhaj ajdovo kašo. V večji ponvi na nekaj kapljicah olivnega olja prepraži drobno sesekljano čebulo. Nato dodaj mleto goveje meso in zelenjavni dodatek ter vse skupaj na srednji temperaturi praži vsaj že 10 min. Kislo zelje rahlo ožemi. Slanino sesekljaj na drobne koščke in brez maščobe rahlo popraži v manjši ponvi.






Zdaj so vse sestavine pripravljene in sledi le že zlaganje v pekač.


Glineni pekač premaži z olivnim oljem in vanj naloži plast kislega zelja (približno polovico od celotne količine). Nadaljuj s plastjo mletega mesa, ajdove kaše in zaključi s plastjo kislega zelja. Po vrhu potresi koščke pražene slanine. Vzemi skyr in ga razredči z 1 dcl mrzle vode. Dobro premešaj ter enakomerno polij po vrhu zloženke. V prehodno ogreti pečici na 240°C peci zloženo kislo zelje 30 minut.









Comments


Zadnje objave

bottom of page