Šolanje doma v času karantene nam pogosto popestrijo tudi Ajdine naloge. Sploh tiste najbolj kreativne, ki jih pošljejo učitelji v sklopu podaljšanega bivanja. Receptov se naša osemletnica še posebej razveseli, ker to pomeni, da bova skupaj ustvarjale v kuhinji. Predlagala sem ji, da recept prilagodiva tako, da bo kolač bolj zdrav in lahko pristane na spletni strani. Brez pomisleka je pristala na to.
Belo moko sva zamenjali s polnozrnato pirino moko, sladkor z datljevo pasto, vaniljev sladkor z vaniljevo aromo, pšenični zdrob pa s koruznim. In gremo veselo na delo! Kolač bova stlačili v obliko torte, ker ravno danes Gašper praznuje rojstni dan in tako bo darilo pripravljeno.
Sestavine za kolač:
4 jajca
1 skodelica datljev
2 skodelici mleka
2 skodelici koruznega zdroba
2 skodelici mletih mandljev
4 žlice moke
2 žlički vaniljeve arome
2 pecilna praška
6 naribanih jabolk
Priprava:
Datlje nekaj minut namakaj v vreli vodi. Nato jih odcedni in zmiksaj v datljevo pasto. Jajca in datljevo pasto penasto umešaj. Potem po vrsti dodajaj še vse ostale sestavine. Na koncu ročno vmešaj še naribana jabolk. Masa je primerna za kolač, ki ga lahko spečeš v največjem pekaču. Midve pa sva jo tokrat razdelile v tortni model in več manjših modelčkov različne velikosti. Peci 30 min pri 180°C.
Sestavine za glazuro:
50 g masla
200 g čokolade
(lahko uporabiš tudi tisto z večjim deležem kakava ali čokolado s stevio, ki je gotovo najmanj kalorična)
1 žlica olja
Priprava čokoladne glazure:
Nad soparo stopi maslo. Dodaj na koščke nalomljeno čokolado in temeljito premešaj, da nastane gladka gosta tekstura. Odstavi iznad sopare in vmešaj žlico olja. S svetlečo čokoladno glazuro okrasi ohlajen zdrobov kolač.
Comments