top of page
Writer's pictureUHR

Strašno fine palačinke

Nikoli se jih ne morem prenajesti. Aja, saj to sem že rekla pri ameriških palačinkah. Pa vseeno… Palačinke so zakon! Nikoli ne bi rekla, da so lahko strašno fine tudi brez Nutelle. Po številnih preizkusih namazov in nadevov pa z gotovostjo lahko zatrdim, da so lahko brez nje še boljše. Palačinke s polnozrnato pirino moko sem naredila že neštetokrat. Kar tako… Na pamet. Včeraj pa je končno napočil dan D. Jaz sem pripravljala maso, Ajda pa je pridno asistirala in zapisovala sestavine ter količine. Juhu! Končno imamo recept!


Iskreno priznam, da nimam pojma zakaj je temu tako, ampak palačinke bodo še boljše, če pripravljena masa nekaj ur, lahko pa tudi čez noč, počaka v hladilniku. Zjutraj jo je potrebno le dobro premešati in palačinke bodo en, dva, tri na mizi.


Sestavine:

5 jajc

ščep soli

300 g polnozrnate pirine moke

250 ml mineralne vode

250 ml vode


Priprava:

V posodi stepi jajca s ščepom soli. Nato izmenjaje dodajaj moko, mineralno vodo in običajno vodo. Vse skupaj dobro premiksaj, da nastane homogena masa. Kot rečeno, palačinke so bodo še boljše, če masa nekaj ur ali čez noč postoji v hladilniku. Seveda pa jih lahko pripraviš tudi takoj.


V segreti ponvi za palačinke stopi nekaj koščkov kokosovega masla. Nato stopljeno maslo odlij v skodelico. Vzemi papirnato brisačo, jo večkrat prepogni, namoči v stopljeno maslo in z njo premaži ponev. Ta postopek ponoviš za vsako palačinko posebej.


Ostalo itak že veš! Z zajemalko zliješ maso na razgreto namaščeno ponev; ko je palačinka na eni strani pečena, jo obrneš in spečeš še na drugi strani. Vztrajno ponavljaš, dokler ti ne zmanjka mase in veselo opazuješ kako kupček s palačinkami na krožniku raste.


Koliko jih spečeš iz te mase?

Nimam pojma, ker sva jih z Ajdo sproti jedle in jih pozabile prešteti.



Namaza ali nadev?

To je zdaj vprašanje. No, pri meni ni. V palačinko obvezno pride namazan skyr, ki mu dodam poljubno sadje. Potem se palačinka zvije ali zloži v trikotnik. Seveda je fino, da se po vrhu tudi okrasi. Čokoladni preliv je brez sladkorja in brez kalorij. Okus sicer ni »bogvekaj« zgleda pa fajn. Posujem še s sesekljanimi oreški in dodam sadje, enako kot je v palačinki.




Comments


Zadnje objave

bottom of page