Jamie Oliver je pogosto inspiracija za kakšnega od receptov. Ne želim razpredati o njegovem kuharskem znanju in za marsikoga populističnem pristopu. Meni je top njegov način kuhanja in predstavljanje jedi. Ko ga gledam, se namreč vse zdi neverjetno enostavno in okusno, kar v večini primerov tudi je. In če kdaj ni, imamo še vedno možnost, da si recept prikrojimo po svoje. Sama že zelo dolgo nisem ničesar naredila točno po navodilih, saj me vedno zamika improvizacija, veščina, ki je tudi sicer v življenju še kako pomembna, a o tem kdaj drugič. Pojdimo zdaj k receptu.
Glavna sestavina teh mafinov je sladki krompir. Njegovo specifiko določa že ime. Res je slajši od navadnega, a ni zato nič manj zdrav. 100 g sladkega krompirja vsebuje le 85 kalorij, mnogo mineralov, vitaminov in antioksidante. Za njegovo sladkobo je zaslužen polisaharid inulin, ki ga lahko uživajo tudi sladkorni bolniki oz. je zadnje celo priporočljiv. V sladkem krompirju najdemo veliko vlaknin, vitamine B, C in D ter železo, magnezij, kalij, kalcij ter antioksidante. Veliko drugih značilnosti in odgovorov na vprašanja v zvezi s sladkim krompirjem najdete na spletu. Pojdimo mi zdaj kuhat!
Sestavine:
olivno olje 600 g sladkega krompirja 4 mlade čebule 1-2 sveža rdeča čilija (ali uporabi suhi drobljeni čili kot sem ga v tem primeru tudi sama) 6 jajc 3 žlice skute 250 g polnozrnate pirine moke žlička pecilnega praška 60 g parmezana sol poper mešanica semenk za posip
Priprava:
Mlado čebulo drobno sesekljaj. Sladki krompir olupi in naribaj. Oboje združi v večji posodi in dobro premešaj. V drugi posodi temeljito stepi jajca, dodaj jim skuto, moko pomešano s pecilnim praškom, parmezan (samo 40 g, preostalih 20 g prihrani za posip) ter začimbe (sol, poper in čili) po okusu. Vse skupaj temeljito premiksaj, potem pa tole mešanico, ki je precej gosta, v večji posodi združi s pripravljeno zelenjavo in miksaj tako dolgo, da nastane homogena masa.
Zdaj pride na vrsto pekač za mafine. Naolji ga z olivnim oljem. Peki papir razreži na 15 cm velike kvadratke. Vsakega posebej rahlo premaži z olivnim oljem in položi v pripravljen pekač. Z maso napolni pripravljene »košarice«. Vsak mafin posuj z žličko mešanice semenk, nato pa posipaj s preostalim parmezanom.
Napolnjen pekač položi na spodnje vodilo prehodno ogrete pečice. Peci 60 min pri 180°C.
Pečene "sticky" mafine lahko dodatno začiniš s čilijem in oplemenitiš s svežim, drobno sesekljanim peteršiljem.
»Sticky« mafini so odlični topli, teknejo pa tudi pozneje, ko se že povsem ohladijo. Mene je poleg njihove sočne in mehke sredice navdušila tudi dobro zapečena in lepljiva zunanjost, ki kar kliče po tem, da si obližeš vseh deset prstov.
Comments