Kiš je odlična odprta slana pita. Nedolgo nazaj je prijateljica naredila kar nekaj različnih. Možnosti pri kombinacijah nadevov je res veliko. Pa me je zamikalo, da se lotim zdravega kiša. Osnova je torej krhko testo, sestavine za nadev pa tokrat takšne, da je špinačni kiš primeren tako za zajtrk kot tudi denimo za kosilo ali večerjo. No, če v slednjih dveh primerih dodaš še skledo solate je to že skoraj zmagovalna kombinacija.
Sestavine za testo:
140 g polnozrnate pirine moke
120 g ovsene moke
90 g hladnega masla
½ žličke soli
50 ml zelo mrzle vode
Priprava testa:
Združi obe moki in ju presej v posodo. V sredini kupčka naredi luknjo in vanjo nareži hladno maslo. Dodaj sol in vse skupaj premešaj tako, da dobiš drobljivo maso. Postopoma prilivaj hladno vodo in na hitro zamesi v kepo krasnega krhkega testa. Za lažje delo z njim ti svetujem, da kepo sploščiš, zaviješ v prozorno folijo in za 1 uro postaviš v hladilnik.
Vzemi pekač za pite s premerom 24 cm. Premaži ga z maslom in prav tako postavi v hladilnik. Po 1 uri pekač in krhko testo vzemi iz hladilnika. Testo na rahlo razvaljaj in ga z rokami oblikuj v pekaču. Dno prebodi u vilicami in peci 15 min na 180°C.
Sestavine za nadev:
15 rezin piščančjih prsi
200 g mlade špinače
3 jajca
200 cottage cheese z manj maščobe
100 g skyra
½ žličke soli
Sveže mleti poper
Noževa konica muškatnega oreška
Noževa konica mletega suhega česna
5 kom korenčka
sezam za posip
Priprava nadeva:
Mlado špinačo operi in jo blanširaj. Enako narediš s korenjem. Oboje dobro odcedi in pusti, da se ohladi. V posodi stepi jajca, skupaj s cottage cheesom, skyrom, soljo, poprom, muškatnim oreščkom in suhim česnom.
Dokončanje špinačnega kiša:
Na pol pečeno in rahlo ohlajeno krhko testo obloži z rezinami piščančjih prsi. Na to prvo plast potem razporedi blanširano špinačo in vse skupaj prelij z jajčno zmesjo. Po vrhu razporedi korenček. Peci še 15 min na 200°C. Ko jajčna zmes rahlo zakrkne potresi po vrhu kiša še sezam in peci nadaljnjih 25 min.
コメント