Fige so nekaj tako zelo dobrega, da se jim ne morem upreti. Mogoče drži, da tiste ob morju imajo drugačen, boljši, slajši, tudi meden, a bolj osvežilen okus. Ali pa je stanje duha tisto, ki nekje v Dalmaciji naredi ta sadež zares drugačen? Tega še nisem raziskala. Kakor tudi nisem zavihala rokavov in sama naredila vlečenega testa. To se mi zdi… Bah. Znanstvena fantastika. Ampak samo za zdaj. Nekoč in nekje se zagotovo lotim še tega podviga.
Skratka. Soseda me je prijazno zalagala s figami. Potem mi je v trgovini pogled ujel pirino polnozrnato listnato testo. Evo! Pa imamo zmagovalno kombinacijo. Nekaj je bilo potrebno še dočarati (beri: domisliti), da ne bo retaš preveč moker, pa da to ne bodo drobtine. Ko sem odprla omaro s sestavinami se je rešitev ponudila kar sama od sebe. Dobro je bilo tole, res!
Sestavine:
2 lista svežega vlečenega polnozrnatega testa
800 g fig
40 g + 20 g kokosovega masla
2 žlički medu + 1 žlička medu
1 žlička cimeta
250 g skute
1 jajce
40 g zdrobljenih ovsenih kosmičev
3 žlice mleka
35 g sesekljanih praženih lešnikov
Priprava:
Fige operi, jim odreži peclje in jih nareži na manjše koščke. Mariniraj jih v večji posodi skupaj z 2 žličkama medu in 1 žličko cimeta. Rahlo premešaj in pusti stati nekaj minut. V manjši posodi pripravi nadev iz skute, jajca in 1 žličke medu. V eni skodelici posebej pripravi zdrobljene ovsene kosmiče, v drugi pa 40 g stopljenega masla.
Zdaj, ko je vse to nared, postavi enega ob drugem 2 lista vlečenega polnozrnatega testa in pripravljene sestavine enakomerno porazdeli. Najprej po celi površini pokapljaj stopljeno kokosovo maslo. Potem po dobri polovici lista razporedi marinirane fige, skutni nadev in vse skupaj posuj z ovsenimi kosmiči ter previdno zvij in prestavi v pekač obložen s peki papirjem.
Peci 15 min na 180°C. Zatem vzemi iz pečice in premaži s toplo mešanico 20 g stopljenega kokosovega masla in 3 žlic mleka. Pekač vrni v pečico za naslednjih 15 minut. Rahlo ohlajen retaš ob serviranju posuj s sesekljanimi praženimi lešniki.
Comments