top of page
Writer's pictureUHR

Proseni narastek s tuno

Prosena kaša je ena mojih ljubših sestavin. Običajno jo skuham v vodi, shranim v hladilniku, da je vedno pri roki in potem pristane v kozarcu ali na krožniku v različnih kombinacijah. Z jogurtom, mlekom, skyrom in sadjem v sladki ali z zelenjavo in mesom v slani varianti.



Ta jed je nastala zato, ker sem skuhala preveliko količino prosene kaše z zelenjavo in potem je morala, da hrane ne bi zavrgla, nastati nadgradnja s tuno in še čim. Izkazalo se je za odlično kombinacijo in ponovitev vaje je bila neizogibna.


Sestavine:

1 skodelica prosene kaše

5 skodelic vode

1 žlička soli

sveže mlet črni poper

kajenski poper

suhi mleti česen

3 skodelice zamrznjene ali drobno narezane sveže zelenjave

(korenček, brokoli, cvetača)

2 jajci

2 x 80 g tunine v lastnem soku

kokosova maščoba

skyr + voda za polivko


Priprava:

Proseno kašo dobro speri z vročo vodo in odcedi. Posebej v kozici zavri vodo, dodaj proseno kašo in začimbe (sol, poper, kajenski poper, česen) ter mešanico zelenjave. Večkrat premešaj, da se kaša ne bi prismodila. Skuhaj »na mokro« in pusti, da se popolnoma ohladi.

Kuhani mešanici prosene kaše in zelenjave dodaj jajci in tunino iz konzerve skupaj s tekočino oz. lastnim sokom. Ognjevarne skodelice premaži s kokosovo maščobo in nadevaj s pripravljeno maso. Na sredino vsake skodelice v maso vtakni cvet brokolija.



Napolnjene skodelice daj v pečico, ki jo predhodno ogreješ na 200°C in peci 20 min. Medtem pripravi polivko. Tri žlice skyra temeljito premešaj z desetimi žlicami mrzle vode. Po 20 min skodelice vzemi iz pečice in vsako porcijo prelij z dvema žlicama pripravljene polivke.



Potem jih vrni v pečico in peci še vsaj 15 min.



Proseni narastek s tuno je odličen zajtrk do večera. Sploh v primeru, če si za malico, kosilo ali večerjo zraven pripraviš še skledo zelene solate.


Comments


Zadnje objave

bottom of page