Ta je nastala za posebno praznovanje v karanteni. Maks je dopolnil šest mesecev in z njegovo starejšo sestro, osemletnico, ki je navdušena nad ustvarjanjem v kuhinji, sva ušpičili eno preprosto sladko razvajanje, brez sladkorja. Ampak torta za zajtrk? Tudi gre. Brez problema.
Sestavine:
2 celi pomaranči eko pridelave
350g zmehčanega masla
2 zreli banani
3 velika jajca
1 jedilna žlica vaniljinega ekstrakta
3 skodelice polnozrnate pirine moke
3 zavitek pecilnega praška
1 čajna žlička solnega cveta
Priprava torte:
Posebej spasiraj dve celi dobro oprani pomaranči. Ja, z olupkom vred. To je ključnega pomena, saj da torti rahlo grenak priokus, kar odlično sovpada z ostalimi sestavinami.
V drugi posodi temeljito premiksaj maslo in pretlačeni banani. Potem počasi dodaj še vse ostale sestavine. Na koncu v maso umešaj pomarančni pire. Vse skupaj vlij v namaščen in pomokan pekač. Peci 60 min na 180°C.
Opomba:
Midve sva maso razdelile na več delov. Tako se je v tortnem modelu premera 26 cm pekla samo polovica mase in je seveda čas pečenja bil temu primerno krajši. Ostalo maso sva razdelile v manjše okrogle modelčke iz »otroške kuhinje«, tako so ob veliki nastale še tri manjše tortice.
Sestavine za preliv:
400 g jedilne čokolade (lahko uporabiš tudi tisto z večjim deležem kakava ali čokolado s stevio, ki je gotovo najmanj kalorična)
200 g sladke smetane
Priprava preliva:
Čokolado v posodi razlomi na majhne koščke. Smetano segrej skoraj do vretja in jo prelij po čokoladi. Pusti stati 2 minuti, nato dobro premešaj, da se čokoladni koščki popolnoma stopijo. S prelivom oblij torto in ga z vročim nožem enakomerno razporedi po površini.
Comments