top of page
Writer's pictureUHR

Pomarančna torta

Ta je nastala za posebno praznovanje v karanteni. Maks je dopolnil šest mesecev in z njegovo starejšo sestro, osemletnico, ki je navdušena nad ustvarjanjem v kuhinji, sva ušpičili eno preprosto sladko razvajanje, brez sladkorja. Ampak torta za zajtrk? Tudi gre. Brez problema.



Sestavine:

2 celi pomaranči eko pridelave

350g zmehčanega masla

2 zreli banani

3 velika jajca

1 jedilna žlica vaniljinega ekstrakta

3 skodelice polnozrnate pirine moke

3 zavitek pecilnega praška

1 čajna žlička solnega cveta


Priprava torte:

Posebej spasiraj dve celi dobro oprani pomaranči. Ja, z olupkom vred. To je ključnega pomena, saj da torti rahlo grenak priokus, kar odlično sovpada z ostalimi sestavinami.

V drugi posodi temeljito premiksaj maslo in pretlačeni banani. Potem počasi dodaj še vse ostale sestavine. Na koncu v maso umešaj pomarančni pire. Vse skupaj vlij v namaščen in pomokan pekač. Peci 60 min na 180°C.


Opomba:

Midve sva maso razdelile na več delov. Tako se je v tortnem modelu premera 26 cm pekla samo polovica mase in je seveda čas pečenja bil temu primerno krajši. Ostalo maso sva razdelile v manjše okrogle modelčke iz »otroške kuhinje«, tako so ob veliki nastale še tri manjše tortice.



Sestavine za preliv:

400 g jedilne čokolade (lahko uporabiš tudi tisto z večjim deležem kakava ali čokolado s stevio, ki je gotovo najmanj kalorična)

200 g sladke smetane


Priprava preliva:

Čokolado v posodi razlomi na majhne koščke. Smetano segrej skoraj do vretja in jo prelij po čokoladi. Pusti stati 2 minuti, nato dobro premešaj, da se čokoladni koščki popolnoma stopijo. S prelivom oblij torto in ga z vročim nožem enakomerno razporedi po površini.





Comments


Zadnje objave

bottom of page