top of page
Writer's pictureUHR

Polnozrnati pirin kruh

Dolgo časa sem iskala recept za polnozrnati pirin kruh. Takšnega, da bo brez kvasa, pa da se enostavno in hitro zamesi. No, po možnosti še takšnega, da se niti ne mesi, niti ne vzhaja. Da zmešaš pač sestavine skupaj, oblikuješ maso, spečeš in imaš super zdrav kruh. Pa sem ga naposled le našla nekje na spletu. Že takoj po prvem preizkusu mi je bil top in ga zdaj »zamesim« večkrat. Super se v kosu ali rezinah lahko shrani tudi v zamrzovalniku in je tako vedno pri roki.



Sestavine:

400 g polnozrnate pirine moke

2 pesti ovsenih kosmičev

150 ml radenske

2,5 dcl vode

2 žlički olivnega olja

1 žlička sode bikarbone

žlička soli

sezam za dekoracijo

Priprava:

V posodi lahko kar s kuhalnico zmešaš polnozrnato pirino moko, ovsene kosmiče, radensko, vodo, olivno olje, sodo bikarbono in sol. Masa, ki nastane je precej mehka, pravzaprav lepljiva in točno takšna je prava.


Pekač obloži s peki papirjem in nanj stresi maso za kruh. Lahko jo oblikuješ v hlebec, v dve manjši štručki ali eno večjo. Po želji, pač! Vse troje se obnese. Tako pripravljeno za pečenje posuj s sezamovimi semeni.


Pečico prehodno segrej na 200°C. Vanjo položi pekač in peci kruh 30 min. Nato temperaturo znižaj na 180°C in peci nadaljnjih 20 min.


Malo je seveda potrebno čas peke korigirati glede na obliko pripravljenega testa. Najbolj zanesljiv je tako še vedno preizkus z zobotrebcem.


Pečen kruh po skorji rahlo premaži z mlačno vodo in ga zavij v vlažno krpo. Ko se kruh ohladi, ga zavij v suho krpo.



Takole sta čakali rezini kruha, da se spremenita v super duper sendvič. Recept zanj najdeš tukaj.

댓글


Zadnje objave

bottom of page