top of page
Writer's pictureUHR

Poletna ledenka s pirinimi slanimi palčkami

Poletni počitniški čas je še kako prikladen za piknike in »grilanje«. Pogosto na žar vržemo kaj mesnega in ob tem si sama že lep čas postavljam vprašanje: kakšno prilogo pripraviti k mesu iz žara? Nekaj lahkega, osvežilnega, poletnega. Da bo vzpostavilo ravnovesje preostalemu delu piknik menija. Pa seveda, da ne bo vedno enako! Raziskovanje je obrodilo sadove. Nastala je fantastična solata, ki ima točno vse lastnosti, ki sem jih iskala. In ne samo to! Priprava te solate je prinesla tudi zelo dragoceno sodelovanje z lokalnimi proizvajalci Pirinih slanih palčk.



Ni bilo čisto po naključju, a vendar sem bila tega odkritja neskončno vesela. Pirine slane palčke izdelujejo v zadrugi Pomelaj, ki se nahaja v Mali Polani. Njihova zgodba je posebna. Takšna, ki ima dodano vrednost in si jo lahko preberete tukaj.


Kulinarični izdelki in tudi dodatki k kuhi pa so zdravi in naravnost izvrstni. Pirine slane palčke so uporabne na tisoč in en način. Lahko so super prigrizek za na pot, lahko jih postrežete na zabavi, kjer slano »grickanje« zmerja pride zelo prav ali pa jih enostavno v lični embalaži, rustikalnega izgleda, podarite komu v dar.


Pri moji solati je bilo od vsega začetka kristalno jasno, da bodo prav Pirine slane palčke tista pika na i, ki bo solato obogatila s hrustljavim in okusnim prizvokom.


Sestavine za solato:

1 večja ali 2 manjši rdeči čebuli

sok 1 limone

1 glava ledenke

1 večja kumara

250 g redkvic

1 zavitek Pirinih slanih palčk

Sestavine za preliv:

2 dcl pinjenca

2 žlici lahke majoneze

3 žlice skyra

1 žlica belega vinskega kisa

1 strok česna

sol

Priprava:

Čebulo natanko nareži na kolobarje in jih prelij z limoninim sokom. Solato očisti, nareži na manjše kose, speri z mrzlo vodo in osuši. Kumaro nareži na tanke kolobarje, redkvice pa na četrtinke.


Zdaj pripraviš preliv. Strok česna res drobno sesekljaj. Pinjenec, majonezo, skyr in vinski kis v posodi temeljito premešaj v enotno zmes. Potem soli po okusu in na koncu dodaj še drobno sesekljan česen. Preliv postavi v hladilnik in poskrbi, da bo ob času postrežbe solate res fajn ohlajen, saj bo tako solata še bolj osvežilna.


Vrni se k zelenjavi. V večjo skledo daj kose ledenke, kolobarje kumare in čebule ter čertinke redkvic. Zelenjavo nežno premešaj. Tik preden jo postaviš na mizo pred jedce, vzemi preliv in ga z veliko žlico enakomerni razporedi po solati. Nežno premešaj še enkrat.


Za vrhunec okusa te pisane solatne sklede, po vrhu potresi koščke Pirinih slanih palčk. In to je to! Pika na i za brbončice in oči.




Comments


Zadnje objave

bottom of page