Recept za polentice sem dobila čisto po naključju, a se je pozneje izkazalo, da ga je najbrž prinesla usoda. Polentice so namreč najbolj zaželena sladica oz. zajtrk v prijateljskem krogu. Naredila sem jih že zares velikokrat in ga tudi predrugačila.
Moje polentice so brez sladkorja, okusi pa se vedno prepletajo z različno izbranim sadjem. Zadnja izboljšava je nastala nedavno, ko je padel komentar, da je preveč smetane in premalo sadja. No, sem pomislila, pa poglejmo, kaj se da narediti. Zdaj res mislim, da je recept dokončen in upam, da bodo polentice navdušile tudi koga izmed vas.
Sestavine:
1 liter mleka
0,5 litra vode
ščep soli
25 dag koruznega zdroba
100 g datljeve paste
(lahko nadomestiš tudi z 1 veliko žlico domačega medu)
200 g jedilne čokolade
(lahko uporabiš tudi čokolado z večjim deležem kakava ali čokolado brez sladkorja)
50 g masla
1 žlica olja
25 ml smetane za stepanje
4 velike žlice skyra
Sadje po želji
Priprava polentic:
V kozici zavri mešanico mleka in vode z dodanim ščepom soli ter datljevo pasto (ali medom). Vanjo zakuhaj koruzni zdrob. Svetujem previdnost in konstantno mešanje med kuhanjem, saj se koruzni zdrob lahko kaj hitro prismodi.
S kuhanim zdrobom napolni silikonski pekač za mini mafine. Za dobro uro daj v hladilnik, da se polentice poponoma strdijo in ohladijo.
Nato jih previdno vzemi iz silikonskega pekača in razvrsti na pladenj. Pripravi čokoladno glazuro.
Priprava čokoladne glazure:
Nad soparo stopi maslo. Dodaj na koščke nalomljeno čokolado in temeljito premešaj, da nastane gladka gosta tekstura . Odstavi iznad sopare in vmešaj žlico olja. Svetlečo čokoladno glazuro prelij na polentice. In postavi v hladilnik, da se ohladi.
Dokončanje polentic:
Stepi sladko smetano in primešaj skyr. Nabrizgaj na čokoladno glazuro ter okrasi s poljubno izbranimi koščki sadja.
Comments