Poletje in počitniški čas se počasi poslavljata, zato je toliko bolj prav, da te dni še posebej uživamo v druženju, prostem času in tudi vseh radostih, ki nam jih ponuja kulinarika. Hja, tako je pač pri nas. Ko se družimo, se družimo ob hrani. Dobri hrani! Zame je pripravljanje hrane za goste vedno poseben obred, ki ne traja le tisti dan, ampak se prične že kar takoj, ko se dogovorimo, da se dobimo.
V zadnjih tednih se je to razmišljanje precej ozko usmerilo. Z Angus je zakon sem povezana veliko bolj kot si mnogi sploh lahko predstavljate, zato ni nobenega dvoma, da se na žaru ne bi znašla govedina. Vse živo smo že sprobali, a vendar še vedno ne čisto vsega. Tako da nas preizkušanje različnih kosov še čaka. To hkrati tudi pomeni, da izbira mesa za žar poslej sploh več ni vprašaje. Zato sem si morala najti nov izziv.
Priloge! Običajno smo ob peki na žaru pekli krompir. Pomfri. Pa tudi kakšno zelenjavo. Bučke, jajčevce in te stvari. Potem je bilo treba pogruntati kaj bi pasalo h govedini. Nastala je pisana zeljna solata, ki jo z lahkoto postrežete kot prilogo k steaku ali pa z njo, skupaj z govejim polpetom, nafilate bombetko. Skratka! Paše k enemu in drugemu. Je super lahka in osvežilna hkrati. Odlična kombinacija z rdečim mesom.
Sestavine za solato: 500 g belega zelja 4 korenčki 2 rdeči čebuli 1 stebelna zelena 250 g redkvic 2 rdeči papriki
Sestavine za preliv:
4 žlici vinskega kisa sok 1 limone 4 žlice olivnega olja 220 g navadnega pijenca 2 žlici gorčice 2 žlički makovih zrn 2 žlički sezama sol poper
Priprava:
Zelje, korenčke in rdeči papriki nareži na čim bolj tanke trakove. Čebulo drobno sesekljaj, zeleno na tanko nastrgaj, redkvice pa nareži na tanke kolobarje. Vso zelenjavo daj v posodo in zalij s čim bolj mrzlo vodo. Postavi v hladilnik do postrežbe.
Medtem pripravi preliv. Enostavno tako, da združiš v skodelici vse sestavine in jih dobro premešaš. Soli in popraj po okusu. Tudi preliv naj počaka v hladilniku.
Pred postrežbo vzemi posodo z zelenjavo iz hladilnika, odcedi vodo in zelenjavo rahlo temeljito osuši s kuhinjo krpo.
Uporabo veliko skledo ali servisni krožnik, kamor naložiš zelenjavo, ki jo preliješ s pripravljenim prelivom in vse skupaj z rokami rahlo premešaš.
Pisano zeljno solato na krožniku ali v solatni skledi lahko obogatiš še z rezinami manga in drobno sesekljanega peteršilja.
Comments