Ajdovo kašo sem pogosto vključevala v obroke kot prilogo v različnih kombinacijah. Potem mi je pod roke prišel recept za zdrave ajdove kocke. Hmm… Ajdova kaša kot pecivo? Zakaj pa ne! Pa je res navdušila tiste, ki so pecivo poskusili. A tu se zgodba ne konča.
Resda je bil prvotni recept zdrav, saj je ajdova kaša zdrava, koristna in okusna sestavina že sama po sebi, brez glutena in z veliko koristnimi lastnostmi za naše zdravje in organizem, vendar je bilo potrebno zamenjati kakšno drugo sestavino, ki ni bila v skladu z mojimi načeli. Tako je nastala moja ajdova pogača.
Sestavine za pogačo:
100 g ajdove kaše
10 g kokosovega masla
100 g datljev
3 jajca
20 g manj mastnega kakava v prahu
40 g polnozrnate pirine moke
1 pecilni prašek
limonina lupinica
Sestavine za kremo: skyr pire iz zrelih kakijev rezine kakija za okrasitev
Priprava pogače:
Ajdo preberi, operi in skuhaj v slani vreli vodi. Pokrij s pokrovko in pusti, da se popolnoma ohladi. Datlje za 2 uri namoči v vrelo vodo. Potem odcedi in gladko spasiraj v datljevo pasto. Rumenjake in datljevo pasto stepi do penaste zmesi, dodaj zmehčano maslo, limonino lupinico, presejan kakav, moko in pecilni prašek. Zatem v maso primešaj kuhano in ohlajeno ajdovo kašo in na koncu narahlo vmešaj še trd sneg iz beljakov. Maso zlij v pekač obložen s peki papirjem. Peci 20 min pri 180°C.
Priprava kreme:
Zrele kakije dobro operi, jih nareži na majhne kocke in spasiraj v kakijev pire. Dodaj nekaj žlic skyra in kremo postavi za dobro uro v hladilnik, da se strdi.
Predlog za serviranje št. 1:
Ohlajeno ajdovačo nareži na poljubno velike trikotnike. Vsakega izmed njim premaži s kremo in okrasi z rezinami kakija.
Predlog za serviranje št. 2:
Na ohlajeno ajdovačo lahko narediš še kakšen drug premaz po svojem okusu ali pač glede na izbiro sadja, ki je v tistem trenutku na razpolago. Tako je nastala tudi druga različica ajdovače, ki je po vrhu premazana z jabolčno čežano in potresena s suhim sadjem brez sladkorja ter ovsenimi kosmiči.
Sestavine za jabolčno čežano 6 naribanih jabolk vaniljeva esenca limonin sok 4 lističi želatine
skyr
Priprava jabolčne čežane:
Jabolka operi in olupi ter jih nareži na čim manjše koščke. V kozici jih poduši skupaj z limoninim sokom in vaniljevo esenco. Dušena jabolka spasiraj. Lističe želatine za 10 min namoči v mrzlo vodo. Potem jih dodaj jabolčni čežani in med nenehnim mešanjem segrevaj, dokler se lističi želatine popolnoma ne stopijo in povežejo z maso. Jabolčno čežano premaži po ajdovi pogači in pusti, da se popolnoma ohladi.
Opmerkingen