top of page
Writer's pictureUHR

Mafini s kvinojo in ohrovtom

Mafini vedno razveselijo. Zelo dolgo sem se lotevala samo sladkih. Danes bi rekla, da PRE-sladkih. Potem pa so se čedalje pogosteje začeli pojavljati še recepti za slane mafine. In prav ta je eden mojih ljubših. Sestavine so zdrave in tudi njihova kombinacija ne razočara, saj ena majhna »košarica« združuje kvinojo, ki jo sicer po uporabnosti, podobno kot ajdo, uvrščamo med žita, čeprav to ni, družbo pa ji v tej »zmešanici« delajo še zelenjava, jajca, oreški in sir.



Odlični so tako topli kot tudi hladni. In to je še en zajtrk, ki se vam bom prilegel skozi ves dan. Mafin si lahko privoščite tudi za malico, morda pa ga za kosilo ali večerjo postrežete celo kot izvirno prilogo h glavni jedi. Priprava je sila enostavna, zato pogumno zavihajte rokave in se lotite dela.



Sestavine:

2 majhni šalotki 1 strok česna 100 g ohrovta 4 jajca 200 g kuhane kvinoje 100 g mletih mandljev 100 g feta sira 1 zrel avokado sok ½ limone šopek svežega drobnjaka

sol

poper

olivno olje za premaz pekača


Priprava:

V kozico nalij 500 ml vode, rahlo osoli in vanjo stresi kvinojo. Pristavi na štedilnik, počakaj da zavre, dobro premešaj in na manjši jakosti kuhaj še 10 minut. Potem odstavi in pusti pokrito dokler se kvinoja popolnoma ne ohladi.


Šalotko in česen olupi, ohrovt speri pod tekočo vodo in vse troje drobno sesekljaj. V večji posodi stepi jajca, dodaj sesekljano zelenjavo, primešaj ohlajeno kuhano kvinojo in mlete mandlje. Vse sestavine dobro premešaj. Nato v maso nadrobi še feta sir ter dodaj sol in poper po okusu.


Vzemi pekač za mafine in ga premaži z olivnim oljem. Maso enakomerno nadevaj v »košarice« pekača.


Pečico ogrej na 180°C in mafine peci od 25 do 30 minut oz. do zlato rjave barve.


Medtem pripravi avokadov pire. Avokado olupi, odstrani koščico in ga z vilico zmečkaj. Dodaj limonin sok, nekaj sesekljanega drobnjaka in sol po okusu. Vse dobro premešaj.


Pečene in rahlo ohlajene mafine po vrhu oplemeniti z avokadovim pirejem ter okrasi s svežim drobnjakom.



Comments


Zadnje objave

bottom of page