Ta recept je top! Našla sem ga na Lidlovem Instagramu in malo sfrizirala po svoje. Ampak res so dobre te kvinojine sladičke. Vsem so šle v slast! Odlično se obnesejo tudi kot sladica, dve ali tri po kosilu. Tudi dela ni kaj dosti z njimi pa še super zgledajo, pa še zdrava je, kvinoja. Odlikuje jo bogat in uravnotežen vir hranilnih snovi. Poleg posebne kombinacije beljakovin, vsebuje kvinoja tudi sladkor, škrob, minerale, vlaknine in vitamine.
Želodcu je prijazna, saj je lahko prebavljiva in v jedeh lahko nadomesti skoraj vse žitarice v različnih jedeh. Uporabimo jo lahko kot samostojno jed ali kot prilogo h glavni jedi. No, zdaj se je izkazala za odlično tudi v sladici.
Sestavine:
9 beljakov
210 g tribarvne kvinoje
540 ml vode
ščep soli
3 žličke cvetnega medu
120 g datljev (za datljevo pasto)
250 g kokosove moke
90 g mletih mandljev
140 g drobno mletih ovsenih kosmičev
Priprava:
Datlje namoči v vroči vodi za vsaj dve uri. Nato jih spasiraj v datljevo pasto. Kvinojo speri pod vročo vodo. V kozico nalij vodo, dodaj odcejeno kvinojo in počakaj da voda zavre. Nato kvinojo na srednji temperaturi kuhaj vsaj še 10 minut. Pokrito pusti, da se skoraj popolnoma ohladi.
Ohlajeni kvinoji dodaj med, kokosovo moko, mlete mandlje in ovsene kosmiče. Vse skupaj z žlico ali kuhalnico dobro premešaj, da nastane homogena zmes. Beljake stepi v čvrst sneg in jih previdno ročno vmešaj v maso.
Pekač obloži s peki papirjem in nanj z zajemalko za sladoled nadevaj kepice. Peci v prehodno ogreti pečici na 150°C približno 30 minut.
Počakaj, da se kvinojine sladičke ohladijo. Nato jih po vrhu oblij s čokoladno glazuro in posipaj s sesekljanimi mandlji.
Sestavine za glazuro:
50 g masla
200 g čokolade
(lahko uporabiš tudi tisto z večjim deležem kakava ali čokolado s stevio, ki je gotovo najmanj kalorična)
1 žlica olja
Priprava čokoladne glazure:
Nad soparo stopi maslo. Dodaj na koščke nalomljeno čokolado in temeljito premešaj, da nastane gladka gosta tekstura. Odstavi iznad sopare in vmešaj žlico olja. S svetlečo čokoladno glazuro okrasi kvinojine sladičke in jih posipaj s sesekljanimi mandlji.
Comments