Nastale so neko jutro nedolgo nazaj. Čakalo nas je celodnevno fotografiranje in glede na izkušnje vem, da je start lahko veliko boljši, če poskrbimo tudi za prijetno razvajanje ekipe. Nisem se zmotila. Ta gesta se je tudi tokrat izkazala za odlično. Prazna vreča pač ne stoji pokonci!
Maso sem pripravila že večer prej in je na jutranjo peko počakala v hladilniku. Osnova za košarice je kupljeno masleno listnato testo. Ja, to ni najbolj zdrava različica osnove, ampak v danem trenutku je pač bila to edina mogoča rešitev. Sicer pa sem polnozrnato listnato testo v trgovinah iskala že večkrat, pa ga nisem našla. Niti ne vem, če ga kje prodajajo. Ok. Včasih pač moraš narediti kompromis. Je pa nadev toliko bolj zdrav.
Sestavine (zadostujejo za 24 košaric oz. dva pekača za mafine):
2 zavoja maslenega listnatega testa
6 jajc
4 žlice lahke skute
4 žlice drobno mletih ovsenih kosmičev
60 g parmezana
0,5 kg špargljev
200 ml lahkega jogurta
sol
poper
mleti suhi česen
olivno olje
Priprava:
Šparglje operi, jih nareži na približno 1 cm široke kolobarje in na nekaj kapljicah olivnega olja na hitro popeci v ponvi. Ko so že skoraj popečeni dodaj mleti suhi česen, na hitro premešaj in odstavi ter pusti, da se popolnoma ohladijo. Špargljeve vršičke prihrani za pozneje. V posodi stepi jajca in jim dodaj še vse ostale sestavine: skuto, ovsene kosmiče, parmezan, lahki jogurt. Začini s soljo in poprom.
Zavoj listnatega testa razvaljaj (jaz sem uporabila že razvaljano testo) in nareži na 12 kvadratkov. Vzemi pekač za mafine, ga premaži z olivnim oljem in v vsako odprtino previdno vstavi po en kvadratek listnatega testa, nato košarice nadevaj s popečenimi šparglji in pripravljeno maso. Vrh vsake košarice okrasi s špargljevimi vršički. Peci v predhodno ogreti pečici pri 200°C od 20 do 30 minut. Pečene in ohlajene košarice s šparglji lahko okrasiš s češnjevimi paradižniki.
Comentarios