Včasih se mi zalušta sladko. Zadnje čase preveč pogosto. Potem se težko pretentam ali uprem skušnjavi. Če začnem ne neham. Pojem pač celo čokolado in to je to. Jebela cesta! Dejstvo je, da se to mora enkrat in nekje končati. Zato je ugotovitev, da je potrebno imeti na zalogi nadomestek za takšna nespametna dejanja oz. bolj zdravo različico sladkanja, bila povsem na mestu.
V shrambi na polici me je v oči že večkrat zbodel sladki krompir. Nimam pojma zakaj tako zelo dolgo časa ni pristal na jedilniku. Je pa vendarle spodbudil odločitev, da ga vključim v majhne, dišeče in sladke zalogajčke, ki bodo seveda brez sladkorja, a vendar dovolj sladki, da lahko nadomestijo vse ostale pregrehe iz omare.
Sestavine:
3 srednje veliki sladki krompirji 100 g kokosove moke 1 čajna žlička cimeta ½ čajne žličke soli 100 g sesekljanih lešnikov 14 kom datljev
Priprava:
Datlje v skodelici zalij z vrelo vodo in jih pusti, da se vsaj 20 min namakajo. Nato vodo odcedi in datlje do gladkega spasiraj. Sladki krompir olupi, nareži na večje kose in kuhaj do mehkega.
Ko je sladki krompir kuhan ga odcedi in temeljito pretlači. H krompirjevemu pireju dodaj kokosovo moko, cimet, sol, sesekljane lešnike in datljevo pasto. Vse sestavine dobro premešaj.
Pripravi pekač obložen s peki papirjem in naj z dvema čajnima žličkama nalagaj kupčke oz. bombice.
Peci v pečici ogreti na 190°C. Najprej 20 min. Potem vsako od bombic obrni in peci še nadaljnjih 20 min.
Pečene sladke dišeče bombice pusti, da se popolnoma ohladijo. V dobro zaprti škatli ali posodi jih lahko za naslednje »krizne« trenutke shraniš v hladilniku.
Commentaires