Poletje je sadni čas! Če ste med srečneži, ki lahko uživajo v domačem, je to itak poseben privilegij. Potem, ko smo se breskev že pošteno najedli in tudi zato, ker sem vse pogosteje poslušala »očitke«, da moj Avokavo »trpi« na račun počitniških dni in mnooogiiiiiih drugih obveznosti je bilo jasno, da je treba čimprej zavihate rokave in ujeti v pekač zadnjo rudno breskvi.
Točno sem imela na umu sestavine, ki bi jih želela vključiti v nekaj sladkega brez sladkorja, ampak do zadnjega nisem imela pojma v kakšni obliki bo ta jed nastala. Ali bi morda uporabila pekač za mafine? Ali raje tistega klasičnega nizkega za pite? Kaj pa tortni model? Vse to in še kaj zraven sem privlekla na plano, dokler mi ni pod roke prišel stari, zdelani in zguljeni rdeči pekač. To je to! Rdeča je moja in stari pekači so mi od vseh najbolj ljubi, ker vsak od njih nosi s sabo mnoge zgodbe, ki so nastale skozi leta in »boksigavedi« kaj vse se je v njem doslej že pripravljajo in katera usta vse je že nahranil.
Tole, kar je nastalo je cheesecake z breskvami in prepričana sem, da kaj takšnega doslej ta pekač še ni okusil. Seveda, tudi tokrat ni šlo brez zdravih sestavin. Zakaj že? Zato, ker lahko! Polnozrnata pirina moka, ovsena moka, namesto sladkorja pa datljeva pasta, okus vanilje, oreškov, skute in seveda sadja. Breskve so bile ravno dovolj sladke, pečene pa malenkost kiselkaste, kar je le še izboljšalo okus sladice, ki je seveda lahko tudi odličen zajtrk.
Sestavine za krhko testo:
225 g polnozrnate pirine moke
225 g ovsene moke (enostavno vzamem polnozrnate ovsene kosmiče in jih zmeljem v moko)
225 g kokosovega masla
1 žlička soli
8 žlic sveže iztisnjenega limoninega soka
6 žlic mrzle vode
Priprava krhkega testa:
Združi obe moki in ju presej v posodo. V sredini kupčka naredi luknjo in vanjo nareži hladno maslo. Dodaj sol in vse skupaj premešaj tako, da dobiš drobljivo maso. Postopoma prilivaj mešanico hladne vode in limoninega soka ter vse skupaj na hitro zamesi v kepo krasnega krhkega testa. Za lažje delo z njim ti svetujem, da kepo sploščiš, zaviješ v prozorno folijo in za 20 minut postaviš v hladilnik.
Po 20 minutah vzemi testo iz hladilnika in ga med dvema peki papirjema razvaljaj v velikosti pekača. Pekač premaži s kokosovim maslom in s pomočjo peki papirja krhko testo previdno prestavi vanj ter ga s prsti pritisni ob dno ter robove. Testo po dnu prepikaj z vilico in peci v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 30 min.
Sestavine za nadev:
700 g lahke skute
220 g lahke kisle smetane ali skyra
3 jajca
2 vaniljeva pudinga
200 g datljeve paste
5 večjih breskev
Priprava nadeva:
Datlje za vsaj 30 minut namoči v vrelo vodo. Potem jih odcedi in spasiraj v pasto. Datljevo pasto skupaj z vsemi ostalimi sestavinami, razen breskvami, seveda, združi v posodi in temeljito premešaj kar z žlico ali metlico.
Dokončanje jedi:
Na nekoliko pečeno dno krhkega testa zlij nadev in ga nežno poravnaj. Breskve olupi in jih nareži na tanke krhlje ter jih v poljubnem vzorcu zloži po vrhu nadeva.
Vse skupaj potisni še enkrat v pečico in na 180°C peci vsaj še 40 minut.
Potem je najbolj fino, če počakaš, da se cheesecake popolnoma ohladi. No, če se ti bo seveda uspelo upreti omamnim dišavam vanilje in pečenih breskvi.
Comments