top of page
Writer's pictureUHR

Bučni piškoti z malinami v kozarcu

Za zajtrk v kozarcu obstaja nekaj preprostih pravil. Prvič: vključevati mora vsa hranila, ki jih potrebujemo ob času, ko se dan šele prebuja in moramo svoje telo pripraviti na vsakodnevne podvige. Drugič: okusi morajo "štimati", saj naših občutljivih brbončic navsezgodaj nikakor ne smemo razočarati. In tretjič: zajtrk v kozarcu mora biti tudi mamljiv za oči. Enostavno… Mora pač dobro zgledati. Ker vse našteto lahko bistveno pripomore k lepšemu začetku dneva in dobremu počutju.



Ob obisku Pomelaja so pogled najprej privabili piškoti. Najbrž zato, ker se jih skušam sicer v trgovinah izogibati v velikem loku, da ne bi podlegla skušnjavi. Kakršen koli predelan sladkor sem namreč črtala s svojega jedilnika in tudi iz vseh svojih receptov. Ampak priznam, da se kdaj pregrešim. Takrat, ko se znajdem pred izdelkom, ki je kakovosten in zares dober. Takrat pregrehe ne obžalujem in enako se je zgodilo v primeru teh Piškotov z bučnimi semeni.



Izdelani so ročno. Iz pirine polnozrnate moke, masla, rjavega sladkorja, sode bikarbone in jajc. Za posebej hrustljav in popoln okus seveda poskrbijo še bučna semena. Postalo je jasno, da se bodo Piškoti z bučnimi semeni znašli v kozarcu za zajtrk. Zdaj jim je bilo potrebno postaviti le še protiutež. Nekaj osvežilnega, lahkega in sadnega. To, kar je nastalo, je moje jedce navdušilo. In če boste pripravili zajtrk po tem receptu v manjših kozarčkih, ga lahko postrežete tudi kot fantastično poletno sladico.


Sestavine:

350 g zamrznjenih malin (lahko jih zamenjate tudi s svežimi)

200 g svežih malin

2 lističa želatine

300 g skyra

150 g tekočega jogurta

3 žličke želatine fix

60 g sesekljanih praženih bučnih semen

+ za okras: nekaj piškotov z bučnimi semeni, borovnice in lističi sveže mete

Priprava:

2 lističa želatine namakaj v mrzli vodi vsaj 10 minut. Medtem v kozico stresi zamrznjene maline in jih segrevaj nad soparo, toliko časa, da se odtalijo in spustijo vodo. Lističa želatine ožemi in temeljito vmešaj v tople maline. To je prva plast zajtrka in zdaj lahko z njo že napolniš pripravljene kozarce.


Potem ko ta korak zaključiš, dodaj v vsakega še pet do šest svežih malin in kozarce postavi v hladilnik.


Na vrsti je druga plast. Skyr temeljito premešaj s tekočim jogurtom in primešaj še želatino fix. Potem, ko je plast malin želirala, enakomerno razpored v kozarce drugo plast in jih ponovno za vsaj 20 minut postavi v hladilnik.


Za tretjo plast v kozarcih sesekljaj pražena bučna semena in jim primešaj zdrobljene piškote z bučnimi semeni. Ta plast bo v kozarci poskrbela za malo sladkobe, veliko hrustljavosti in čudovit okus Prekmurja z značilnimi praženimi bučnimi semeni.


Zajtrk v kozarcu lahko okrasiš s polovičkami piškotov z bučnimi semeni, borovnicami in svežimi lističi mete.



Comentarios


Zadnje objave

bottom of page