Odkar je Ajda diabetik bele pšenične moke pri nas skorajda več ne uporabljamo. No, tu pa tam še v kakšne »posebne« namene, večinoma pa prav zares ne. Kruh peče mamca. In ne glede na to, da ga zdaj vedno zamesi z moko, ki je primeren tudi za diabetike, Ajdo vendarle kdaj popade želja, da si speče svoj kruh, ki pa nikakor potem ni samo zanjo, saj svoje dobrote nadvse rada deli z vsemi nami. Tako je nastala polnozrnata pirina štruca. V resnici sta iz te mase nastali dve štruci, a smo uspeli fotografirati samo eno, ker je druga kar nekako »izpuhtela«.
Sestavine:
500 g polnozrnate pirine moke
500 ml mineralne vode
1 vrečka pecilnega praška
5 g soli
2 žlici repičnega olja
Priprava:
Moko daj v skledo in ji primešaj pecilni prašek. Nato dodaj še mineralno vodo, sol in olje ter vse skupaj dobro premešaj z žlico ali mešalnikom z metlicami za gnetenje. Nastalo bo precej mehko in lepljivo testo.
Vzemi dva podolgovata pekača, ju obloži s peki papirjem in maso za kruh enakomerno razdeli v enega in drugega.
Peci v predhodno ogreti pečici 45 min na 180°C. Potem vzemi oba pekača iz pečice in štruci obrni naokrog. Tako da bo tista stran, ki se je doslej stikala s peki papirjem, na vrhu.
Vrni pekača nazaj v pečico in peci še vsaj 20 min. Pečeni štruci vzemi iz pekača in ju zavij v mokro krpo.
Comments