Prišla sem iz službe in me je pričakal v hladilniku. Ajda je naredila po malo tem in malo onem receptu, pa malo po svoje in sladico poimenovala »Mehki čokoladni kolač«. Ko jo je želela pripraviti zame, je bil kolač trd, da bi ga komaj rezali. No, kaj hitro sva ugotovili, da mora biti pred serviranjem vsaj pol ure na sobni temperaturi. Ker potem je pa top! Sploh v kombinaciji s prelivom, ki je že čakal pripravljen in z najljubšim sadjem. Zame so fige v tem času itak prva izbira. V tem primeru pa sem se zagrebla še za granatno jabolko.
Sestavine za kolač:
225 g masla
150 g etritritola
320 g pirine moke
90 g temne čokolade (sladkane s stevio ali brez dodanega sladkorja)
Sestavine za preliv:
120 g skyra (lahko tudi kisle smetane)
95 g tekočega jogurta
Priprava:
V kozici nad soparo raztopi maslo in vmešaj eritritol ter moko. Vse skupaj dobro pregneti, da nastane kompaktna kepa testa. Čokolado sesekljaj na majhne koščke, dodaj testu in vse skupaj še enkrat temeljito pregneti, da se čokoladni koščki enakomerno porazdelijo v testu.
Vzemi tortni model premera 20 cm. Obloži ga s peki papirjem in po njem razporedi homogeno testo. Pečico predhodno ogrej na 160°C. Peci z vključeno ventilacijo približno 15 do 20 min.
Za preliv uporabi skyr (lahko tudi kislo smetano) in prilij tekoči jogurt. Temeljito premešaj, da nastane gosta, a vendar še dovolj tekoča polivka, ki bo odlično sovpadala s kolačem in izbranim sadjem. Aha. Kolač nareži na majhne trikotnike, okrasi s prelivom in sadjem. Tole je lahko sladica ali tudi odličen zajtrk.
Comments