To ni običajni kuskus iz durum pšenice. To je zelo posebni kuskus iz zlate tatarske ajde. Če vam ajdova kaša ni preveč povšeči, obstaja velika verjetnost, da vam tudi ta kuskus ne bo, saj je precej aromatičen in ga zaznamuje za ajdo značilna grenčina. Pa vendar! Priporočam, da ga poskusite, saj boste šele takrat zares ugotovili, če bo vaše brbončice navdušil ali ne.
Najprej je iz tega posebnega kuskusa nastala hladna solata. Glede na to, da ga nisem vsega porabila, pa me je že takrat zamikalo, da ga enkrat vključim v zajtrk še v sladki različici. No, v resnici gre tukaj bolj za sadno različico. Jaz obožujem ajdo in kuskus iz zlate tatrske ajde niti tukaj ni razočaral.
Sestavine:
150 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
koščki pomaranče
150 g kuskusa
4 žlice skyra
1 žlička vaniljeve arome
300 g svežih jagod
15 g indijskih oreškov
Priprava:
Iz pomaranč iztisni 150 ml soka in mu primešaj tudi sadne koščke, ki ostanejo na ožemalniku. Vse skupaj zavri v kozici. Dodaj kuskus, dobro premešaj in odstavi s kuhalne površine. Pokrij s pokrovko in pusti stati, dokler se kuskus popolnoma ne ohladi. Ohlajeni kuskus razporedi v kozarce. V vsako kozarec na plast kuskusa enakomerno naloži še skyr, ki mu pred tem primešaš vaniljevo aromo. Na plast skyra pa naloži v vsak kozarec po približno 100 g jagod narezanih na tanke kolobarje. Posuj s sesekljanimi indijskimi oreški. Na vrh naloži žličko skyra in okrasi s svežo jagodo.
Comments