top of page
Writer's pictureUHR

Ameriške palačinke

Palačink ni nikoli dovolj. Ali rečeno drugače: četudi sem sita do »amena« se za palačinke še vedno najde prostor. Tako so me prej večkrat med sladicami premamile tudi v kakšni od gostiln. No, vsaj tam se jim danes z lahkoto uprem, ker nikjer, razen na ulici Kneza Mihailova v Beogradu, nisem jedla zares dobrih.



Pojdimo zdaj k ameriškim palačinkam. Te so drugačne. Majhne, puhaste, sladke in zdrave. Četudi nimaš pekača za ameriške, jih z lahkoto pripraviš v ponvi za običajne palačinke.


Sestavine:

120 g pirine polnozrnate moke (če ti je slučajno ravno zdaj zmanjkala, lahko uporabiš tudi fino mlete ovsene kosmiče ali kombiniraš eno in drugo)

140 g islandskega jogurta Skyr

1 zavitek pecilnega praška

80 ml mleka

2 jajci

2 banani

Kokosovo maslo za peko (dobro se obnese tudi običajno maslo)


Priprava:

V posodo usuj moko, dodaj pecilni prašek in dobro premešaj. Dodaj Skyr, mleko in jajci ter premešaj tako dobro, da nastane homogena gosta zmes, ki bo gostejša od tiste za običajne palačinke. Obe banani fino pretlači in umešaj v nastalo zmes. V ponvi za palačinke raztopi košček masla. Stopljeno maslo odlij v skodelico. Čopič za premazovanje rahlo namoči v stopljeno maslo in z njim premaži ponev. Ta postopek ponovi pri vsaki naslednji palačinki. V razgreto ponev z zajemalko vlij dva kupčka in ju s spodnjo stranjo žlice rahlo poravnaj. Jakost ognja zdaj nekoliko zmanjšaj, saj so ameriške palačinke debelejše od običajnih, zato jih peci previdno, da se na kateri strani ne zažgejo preveč. Ko na zgornji strani pričnejo nastajati mehurčki in masa rahlo zakrkne, obe ameriški palačinki počasi obrni in pecite kratek čas še na drugi strani.


Predlog za serviranje:

Svoje prve ameriške palačinke sem naredila ravno v času svežih fig, ki so med meni ljubšimi sadeži. Torej: ena palačinka, premazana s Skyrom in obložena s svežimi figami narezanimi na kolobarje. Ponovi vajo, dokler ti ne zmanjka sestavin. Ali pač pripravi več manjših porcij. Posuj z granatnim jabolkom in grobo sesekljanimi indijskimi oreški.



Comentarios


Zadnje objave

bottom of page