Ajdova kaša je ena izmed ljubših sestavin. Pogosto sem jo pripravljala le v slani različici, kot prilogo h glavni jedi. Potem sem odkrila ajdovo pogačo, kjer se je odlično obnesla tudi v sladki verziji. Od takrat se je pogosto lotim za zajtrk. Sploh v kombinaciji s sadjem se izvrstno izkaže zatlačena v kozarec. No, tudi v kakšno drugo primerno skodelico ali čašo, a vendar je bolj mamljivo, če uporabite nekaj steklenega, da so že plasti zajtrka prava paša za oči. Brez problema pripravite že zvečer, saj vas bo kozarec do jutra potrpežljivo počakal v hladilniku in okusi se bodo ravno prav povezali.
Sestavine:
3 kavne skodelice kokosovega mleka brez dodanega sladkorja
1 kavna skodelica ajdove kaše
1,5 manga
8 žlic kokosovih kosmičev
1 pločevinka kokosovega mleka (shranjena v hladilniku)
200 ml kokosove smetane
20 kos mandljev
košček čokolade z 85% deležem kakava
Priprava:
Ajdovo kašo temeljito speri pod toplo vodo, nato pa jo skuhaj v kokosovem mleku. Počakaj, da se poloma ohladi.
Medtem mango sesekljaj na drobne koščke. Mandlje nastrgaj z ostrim nožičem, kokosovo smetano pa stepi do čvrstega.
Za tri porcije kozarcev (takšnih kot so na fotografiji) od kuhane in ohlajene ajdove kaše odvzemi 8 velikih žlic in jih v posebni posodi skupaj s kokosovimi kosmiči dobro premešaj. Pločevinko kokosovega mleka vzemi iz hladilnika, uporabi samo strjeni del vsebine in ga primešaj h kaši ter kokosovim kosmičem. Vse tri sestavine zdaj dobro premešaj, tako da dobiš homogeno maso, ki jo enakomerno razporediš v pripravljene kozarce. To je prva plast. Nanjo razporedi koščke manga. Na mango dodaj nastrgane mandlje, zajtrk pa po vrhu okrasi s stepeno kosovo smetano in nastrgano čokolado.
Namig:
Srečanje ajdove kaše, kokosa in manga je bilo odlično. A vendar je tukaj namig kako ga lahko še izboljšaš. Ker so bili moji kozarci precej visoki, bi bilo mnogo bolje, če bi bile plasti nekoliko nižje in bi se v enakem zaporedju v kozarcu tako lahko dvakrat ponovile. Prihodnjič gotovo uberem to pot!
Comments