top of page
Writer's pictureUHR

Ajda sreča kokos in mango

Ajdova kaša je ena izmed ljubših sestavin. Pogosto sem jo pripravljala le v slani različici, kot prilogo h glavni jedi. Potem sem odkrila ajdovo pogačo, kjer se je odlično obnesla tudi v sladki verziji. Od takrat se je pogosto lotim za zajtrk. Sploh v kombinaciji s sadjem se izvrstno izkaže zatlačena v kozarec. No, tudi v kakšno drugo primerno skodelico ali čašo, a vendar je bolj mamljivo, če uporabite nekaj steklenega, da so že plasti zajtrka prava paša za oči. Brez problema pripravite že zvečer, saj vas bo kozarec do jutra potrpežljivo počakal v hladilniku in okusi se bodo ravno prav povezali.



Sestavine:

3 kavne skodelice kokosovega mleka brez dodanega sladkorja

1 kavna skodelica ajdove kaše

1,5 manga

8 žlic kokosovih kosmičev

1 pločevinka kokosovega mleka (shranjena v hladilniku)

200 ml kokosove smetane

20 kos mandljev

košček čokolade z 85% deležem kakava


Priprava:

Ajdovo kašo temeljito speri pod toplo vodo, nato pa jo skuhaj v kokosovem mleku. Počakaj, da se poloma ohladi.


Medtem mango sesekljaj na drobne koščke. Mandlje nastrgaj z ostrim nožičem, kokosovo smetano pa stepi do čvrstega.


Za tri porcije kozarcev (takšnih kot so na fotografiji) od kuhane in ohlajene ajdove kaše odvzemi 8 velikih žlic in jih v posebni posodi skupaj s kokosovimi kosmiči dobro premešaj. Pločevinko kokosovega mleka vzemi iz hladilnika, uporabi samo strjeni del vsebine in ga primešaj h kaši ter kokosovim kosmičem. Vse tri sestavine zdaj dobro premešaj, tako da dobiš homogeno maso, ki jo enakomerno razporediš v pripravljene kozarce. To je prva plast. Nanjo razporedi koščke manga. Na mango dodaj nastrgane mandlje, zajtrk pa po vrhu okrasi s stepeno kosovo smetano in nastrgano čokolado.


Namig:

Srečanje ajdove kaše, kokosa in manga je bilo odlično. A vendar je tukaj namig kako ga lahko še izboljšaš. Ker so bili moji kozarci precej visoki, bi bilo mnogo bolje, če bi bile plasti nekoliko nižje in bi se v enakem zaporedju v kozarcu tako lahko dvakrat ponovile. Prihodnjič gotovo uberem to pot!




Comments


Zadnje objave

bottom of page