top of page
Writer's pictureUHR

A je to…?

Ja! To je še ena spletna stran o hrani in receptih. Hkrati je pa to tudi zgodba o življenju in preobrazbi. O spremembah prehranskih vzorcev in osebni rasti ter spoznanju, da je pot cilj, saj se takšno potovanje nikoli zares ne konča.



Avokavo - življenje je lepše z dobrim zajtrkom in kavo

Vstajam zelo zgodaj in jutro je zame sveti čas. Poljub dnevu, ki se prične s pripravo zdravega zajtrka in seveda s kavo. Obredno dejanje me spremlja že zelo dolgo, zdi se kot da od zmeraj. Dva kozarca tople vode iz pipe. Potem črna kava z džezve brez sladkorja z malenkost mleka. Obvezna »muzika«. Tista, ki v nekem trenutku pač »zapaše«. Tu pa tam izmenjam kakšno misel z redkimi posamezniki, ki so že budni. Potem je čas za zajtrk.


Zajtrk do večera – »mala sreča« vsakega jutra

Najljubši del dneva je jutro in najljubši obrok je zajtrk. Sliši se logično, a ni samoumevno. S spremembo prehranskih navad, so se spremenili tudi moji zajtrki. Tako se je spogledovanje s pripravo tega obroka bliskovito razvilo v strastno kreativno razmerje. Razmišljanje o sestavinah, njihova zavestna izbira, kombinacije okusov, izgled, kdaj tudi priprave že večer prej. Ustvarjanje je dobilo nove razsežnosti, ko sem zajtrke začela deliti. »Male sreče« so se pomnožile in »zajtrk« je naenkrat postal obrok, ki gre v slast kadarkoli čez dan.



Sladko – a brez sladkorja

Ne samo za lakoto, tudi za življenjsko grenkobo znajo biti sladki zajtrki primerna uteha. Za začetek sem izbirala bolj zdrava sladila, denimo kokosov ali brezov sladkor, pogosteje agavin sirup. Ko me je že zamikalo, da preštudiram tudi nekatere manj kalorične nadomestke, se je odločitev obrnila v drugo skrajnost. Danes za sladke zajtrke uporabljam le popolnoma naravna »sladila«; primerno sveže sadje, tudi suho sadje brez dodanega sladkorja, oreške ali izbrano zelenjavo, ki lahko ravno tako posladka jed. Včasih, ampak zelo redko, tudi domači med. In odločitev se je izkazala za pravilno.


Slano – paše tudi zjutraj

Res je! Ampak slani zajtrki so bili šele druga stopnička na poti raziskovanja in ustvarjanja. Ne da bi se sladkih naveličala, včasih se ti pač zahoče soli in popra ter vsega kar paše zraven. Možnosti je neskončno, zato z lahkoto nastajajo okusne, a hranljive jedi, ki vključujejo zdrave maščobe in manj škodljive ogljikove hidrate. Včasih tudi kruh, brez katerega si še nedolgo nazaj zajtrka nisem predstavljala, danes pa vem, da gre tudi brez njega.



Kreativno – vedno in povsod

To je tisto, kar poganja kolesje mojega življenja. Kreativnost, ne le da je brezpogojno povezana z ustvarjanjem v kuhinji, ampak je prisotna v različnih plasteh vsakdana. Je kot hrana in mana. Način takšnega razmišljanja in življenja je kdaj lahko tudi kaotičen, da ne rečem hektičen. A ima smisel, ker te poganja naprej. Do izzivov in novih zmag.


Osebno – posebno

Vse, kar ustvarjam ali zapišem je na nek način osebno. Bodisi v službi ali družbi. Na socialnih platformah, klepetih v vseh mogočih oblikah ali pri realizaciji zahtevnih projektov, ki na prvi pogled z mano nimajo nič skupnega. A vendar! Pri vsem, kar delam izhajam tudi iz sebe in v vse dam del sebe. Drugače ne znam in niti ne želim, ker mislim, da je tako edino prav.




コメント


Zadnje objave

bottom of page